Връзка с нас: office@dikom-varna.com 0889 203 305 .........Мълниезащита и заземителни инсталации. Мълниеприемници с изпреварващо действие от Диком ООД - гр.Варна
Български

Какво e мълнията

sideblock

 

Свидетели сме как през последните години климатът в нашите ширини видимо се променя. Наблюдавахме смерчове, проливни дъждове, почти тропически бури. Статистиката все по-често показва цифри за пожари, причинени от мълнии, за пострадали или загинали по време на гръмотевична буря хора, животни, пожари, икономически и материални загуби, разрушения и щети. По света се  образуват около 10 милиона мълнии всеки ден - това прави над 100 в секунда. Енергията на една мълния може да бъде повече от 100 kW, а температурата й достига до 30 000 градуса целзий.  Налягането на въздуха в околностите на мълнията може да достигне до 100 Bar. Средният ток на една мълния е 30 KA, а при някои случаи надвишава 200 KA. Електрическия потенциал между облака и земята по време на природното явление може да надвиши 100 000 000 волта.
Не е необходимо една мълния да падне върху сграда, за да покаже своето действие. Напротив, дори едно попадение на 2 км. от сградата може да причини щети.

  Как да се защитим от мълния на открито?

Използвайте правилото “30-30” - пребройте преминалите секунди след като видите светкавица и чуете гръм. Ако времето е по-малко от 30 секунди, трябва да намерите безопасно място. За да проверите, че бурята е преминала, след последния чут гръм, изчакайте 30 минути и ако не чувате повече гръмотевици през това време, можете да излезете от безопасното място и да продължите със задачата, която изпълнявате.
Не излизайте от вкъщи, когато вали силен дъжд.
Вкъщи не използвайте телефони, свързани с кабели, не заставайте близо до електрически контакти, метални врати или прозорци, не докосвайте електрически устройства.
Ако сте навън, потърсете подслон: автобуси или други превозни средства с таван; жилища или сгради, които са с мълниезащитна система; подземни помещения, като метро или друг тунел; големи сгради с метални конструкции; затворени метални кораби или лодки; в дълбоки долове или тесни планински проходи.
Ако сте навън, избягвайте: да държите в ръка дълги метални предмети като въдици, стативи, стикове за голф, да играете с хвърчило или моделирани самолети с кабелна връзка; избягвайте разходките с кон; да плувате; да оставате в група.
Малките структури (магазини, колиби или хамбари), откритите превозни средства и дърветата не предоставят защита.
Избягвайте върховете на хълмовете и на сградите, откритите пространства, паркинги и места, обградени с тел, кули и изолирани дървета.
Опасен по време на буря е и просторът за дрехи, наред с всякакви въздушни кабели, спортни площадки, басейни. Ако се криете под дърво, не лягайте на земята, не стойте прави. Присвийте коленете към гръдния кош на разстояние най-малко един метър от дънера на дървото. Опасно е да се използват в този момент мобилни и стационарни телефони. 

 

                                                            

        

Сравни
Покажи :
Сортиране по :
Няма добавени продукти в тази категория
Диком ООД
© 2016 | Всички права запазени
Web Statistics