Връзка с нас: office@dikom-varna.com 0889 203 305 .........Мълниезащита и заземителни инсталации. Мълниеприемници с изпреварващо действие от Диком ООД - гр.Варна
Български

Критериите за проектиране и монтаж на мълниеприемници с изпреварващо действие

sideblock
от ivo ivanov | Публикувано в Мълниезащита | 2 коментара. | 4973 прегледа на този пост

                                                                    

В следствие на глобалното затопляне понякога небето се превръща в бойно поле. В света ежедневно се образуват 10 милиона мълнии. Всяка, от които притежава енергия по-голяма от 100 kW и температура достигаща до 30 000 градуса целзий. Мълниите са  природен феномен, с които човечеството се опитва да се справят години наред.  За да се чувствате сигурни в дома си по време на буря, активната мълниезащита е един от най-подходящите начини, за да си осигурите спокойствие и уют.

Мълниеприемника с изпреварващо действие е най-ефективната технология, която Ви гарантира  безопасност дори при най-силните бури. Активния мълниеприеник, използва енергията на въздушния кондензатор, образувала се между облака и земната повърхност. В процеса на мълниеобразуването изпраща противоположния електрически заряд предварително, поради което срещата между двата заряда се осъществява по-далеч от върха на мълниеприемника. Колкото времето за изпреварване (ΔТ) е по-голямо,  толкова и радиусът на мълниезащитна зона е по-голям. Този вид мълниеприемник е  подходящ, както за положителни, така и за отрицателни мълнии.  При попадение на мълния върху мълниеприемника протича ток в порядъка от 20кА-200кА, и напрежение милиони волта. Мълнията протича по корпуса на мълниеприемната /активната/ глава, а не през вградения в него високоволтов, високочестотен трансформатор, на практика това гарантира на мълниеприемника с изпреварващо действие неограничена работоспособност във времето.

  

Проектиране и изграждане на мълниезащитни уредби с мълниеприемници с изпреварващо действие се извърши съгласно Европейската нормативна уредби NFC 17.102. За да се гарантира ефективна мълниезащита и оптимална работа на мълниеприемника с изпреварващо действие, трябва да се спазят следните условия при проектиране и монтаж:

 

      За да се определи радиуса на действиe (R) и времето за изпреварване на мълниеприемника, на първо място трябва да се определи нивото на мълниезащита и параметрите на защитаваната повърхност.

     Мълниеприемникът с изпреварващо действие трябва да бъде здраво закрепен на върха на стоманен носещ прът/ мълниеносна мачта/, така че да бъде поне 2/два/ метра над всяка антена или елемент от конструкцията на предпазваната сграда. Затова трябва много прецизно да се вземат предвид  височините на съществуващи кули, антени и др.

     Носещият прът /мълниеносна мачта/ трябва да бъде здраво закрепен към конструкцията. Може да бъдат използвани обтяжни въжета, за да се подсигури стабилността на инсталирането.   

►       За всеки мълниеприемник е необходимо да има два токоотвода, съгласно действаща наредба NFC 17.102. Токоотводите трябва да бъдат спуснати по възможно най-краткия път, без излишни нагъвания и усуквания.  Да се разположат така, че да се избегне пресичане с електрозахранващи кабели и слаботокови сигнали. Когато е невъзможно да се избегне пресичане, линията трябва да се разположи с метална обвивка, обхващаща по 1 м от всяка пресечна страна.

       Връзката между токоотводите и заземителната уредба се осъществява със съединителна клема разположена в контролна кутия  на височина 1.0м – 1.5м от нивото на терена.

      С цел последващ контрол и поддръжка, над контролната кутия на един от токоотводите се монтира броя за мълнии, който да отчете всяко директно попадение на мълния върху мълниезащитната уредба.

      За да се гарантира максимално бързо освобождаване на електрическия заряд на мълнията, заземителната уредба трябва да е изградена на минимум 0.5 м от повърхността на почвата. Съпротивлението на заземителната уредба не трябва да надвишава 10 ома. За да се гарантира еквипотенциалност на цялата заземителна система, всички заземителни уредби трябва да са свързани помежду си, както и  с основната заземителна система на сградата.

   

''Диком ООД'' предлага на Българския пазар мълниеприемници с изпреварващо действие IONIFLASH MACH на френския производител FRANCE PARA TONNERRES и  мълниеприемници с изпреварващо действие INGESCO  на испанския производител DENA DESARROLLOS.

 

Aвтор: инж Иво Иванов

 

Коментари (2)

Напишете коментар

Вашето име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Диком ООД
© 2016 | Всички права запазени
Web Statistics