Menu
Your Cart

КАКВО Е МЪЛНИЯ

                                                                                                                                                                                        

Мълнията е природно явление, което представлява пренос на електричен заряд между два облака или между облака и земята.  Най-често мълниите се образуват по време на гръмотевични бури, но също така могат да възникнат и по време на пясъчни бури, торнадо и вулканични изригвания. При протичането на мълнията се излъчва ярка бяла или жълта светлина, която в ежедневието наричаме светкавица и е съпроводена със звук, наподобяващ тътен, който е известен като гръм или гръмотевица. Енергията на една мълния може да достигне 100 КW и ток в диапазон от 30 000 А до 200 000 А. Налягането на въздуха в околностите на мълнията може да достигне до 100 Bar.  Електрическия потенциал между облака и земята може да надвиши 100 000 000 V.  Дължината на една мълния достига от 2,5км до 20км. Тя е широка около 2-3см, скоростта и на разпространение може да достигне до 220 000км/ч. Всичко това характеризира феномен, отличаващ се с огромна мощ и значително влияние върху бита и ежедневието на човечеството.

Как да се защитим от мълния на открито?

Използвайте правилото “30-30” - пребройте преминалите секунди след като видите светкавица и чуете гръм. Ако времето е по-малко от 30 секунди, трябва да намерите безопасно място. За да проверите, че бурята е преминала, след последния чут гръм, изчакайте 30 минути и ако не чувате повече гръмотевици през това време, можете да излезете от безопасното място и да продължите със задачата, която изпълнявате.
Не излизайте от вкъщи, когато вали силен дъжд.
Вкъщи не използвайте телефони, свързани с кабели, не заставайте близо до електрически контакти, метални врати или прозорци, не докосвайте електрически устройства.
Ако сте навън, потърсете подслон: автобуси или други превозни средства с таван; жилища или сгради, които са с мълниезащитна система; подземни помещения, като метро или друг тунел; големи сгради с метални конструкции; затворени метални кораби или лодки; в дълбоки долове или тесни планински проходи.
Ако сте навън, избягвайте: да държите в ръка дълги метални предмети като въдици, стативи, стикове за голф, да играете с хвърчило или моделирани самолети с кабелна връзка; избягвайте разходките с кон; да плувате; да оставате в група.
Малките структури (магазини, колиби или хамбари), откритите превозни средства и дърветата не предоставят защита.
Избягвайте върховете на хълмовете и на сградите, откритите пространства, паркинги и места, обградени с тел, кули и изолирани дървета.
Опасен по време на буря е и просторът за дрехи, наред с всякакви въздушни кабели, спортни площадки, басейни. Ако се криете под дърво, не лягайте на земята, не стойте прави. Присвийте коленете към гръдния кош на разстояние най-малко един метър от дънера на дървото. Опасно е да се използват в този момент мобилни и стационарни телефони. 

 

 

  

 

 

 

Няма продукти в тази категория.

Този сайт ползва бисквитки за да ви предложи най-добра работа със сайта.
АКО ПРОДЪЛЖИТЕ ДА СЪРФИРАТЕ В САЙТА, ВИЕ СЕ СЪГЛАСЯВАТЕ С ИЗПОЛЗВАНИТЕ ОТ НАС БИСКВИТКИ!