Menu
Your Cart

МЪЛНИЕЗАЩИТА

    

„Диком" ООД град Варна, изгражда всички видове мълниезащитни и заземителни инсталации във Варна и на територията на цяла България по съвременни европейски норми и технологии. Изгражданите инсталации съответстват на Наредба №4 за мълниезащитата на сгради, външни съоръжения и открити пространства; Наредба №2 за противопожарните строително - технически норми; Наредба №3 ПУБУ. Мълниезащитната инсталация е комплект от технологични мероприятия и средства за защита от опасни и вредни въздействия на мълниите. Предназначението на мълниезащитата или гръмоотвод, както го наричат много хора е да прихване насочените към защитавания обект мълнии, да създаде изкуствен път и да отведе заряда на мълниите в земята, като по този начин осигури опазването на сгради, съоръжения, материали и др. от разрушение, пожари и взривове, а също така безопасността на хора и домашни животни. Мълниезащитната уредба е необходимо да имат всички сгради, съоръжения и открити пространства, където има хора или се извършва икономическа дейност. Много хора се заблуждават, че в големия град “мълния няма да ги стигне”. Това обаче съвсем не е така. Замисляли ли сте се, дали Вашата жилищна сграда има надеждна мълниезащита? Фактите сочат, че повечето жилищни сгради в големите градове разчитат на стар гръмоотвод или въобще нямат изградени мълниезащитни инсталации. 

Мълнията е натоварена с изключителна енергия. Именно поради тази причина изграждането на мълниезащитна система подлежи на строги правила и касае всички елементи като мълниеприемници, мачти, токоотводи, свързващи елементи, съпротивление на заземителни огнища. Инсталирането на частична мълниезащита на принципа на „заземена антена/ветропоказател“, може да бъде дори по-опасно, отколкото изобщо да няма такава, тъй като да се разчита само на заземяване само по себе си не е достатъчно.  

Както и обратното – мълниезащита без качествено заземяване, което да е измерено с професионална апаратура и отговарящо на нормативите, не може осигури необходимата защита. За да бъде достатъчно ефективна една мълниезащитна система, измереното земно съпротивление не трябва да бъде над 10 ома (за активна мълниезащита) и над 20 ома (за Конвенционална/пасивна).

Всяка структура, промишлена и икономическа дейност, всеки сектор изискват индивидуален подход, за да се гарантира ефективността на мълниезащитната система. Дългогодишният натрупан опит в тази сфера ни дава знанието и самочувствието да предлагаме цялостно решение за Вашата мълниезащитна и заземителна инсталация: проектиране, изграждане, поддръжка, оценка на риска от поражение от мълнии на сгради и съоръжения от всякакъв характер. Другото, което ни отличава е фактът, че предлагаме продукти за мълниезащита с възможно най-оптималното съотношение между цена и качество. Изграждаме мълниезащитни уредби на жилищни сгради, производствени предприятия, селскостопански и животновъдни обекти, складови бази, петролни бази, рафинерии, подстанции високо и средно напрежение, вятърни и фотоволтаични електроцентрали и др.

    

    

В отговор на клиентските потребности, във времето започнахме да изработваме укрепващи елементи в цвят по избор на клиента, така че работата ни да бъде в съответствие с естетическия вид на дома /сградата/ и предпазната функция на мълниезащитната система да не бъде за сметка на дизайна на защитавания обект.

 

Мълниезащитната инсталация се състои от три основни компонента, които са неразделна част от външната мълниезащита:

Мълниеприемник - Неговата функция е да улови мълнията. Бива конвенционално или активно устройство за приемане на директно (пряко) попадение на мълнии.


Токоотвод - Oтвежда електрическия разряд на мълнията под земната повърхност. Той е  елементът свързващ мълниеприемника и заземителната уредба.


Заземител - Устройство за отвеждане на тока (електрическия заряд) на мълнията в земята. Заземителят е елемент или съвкупност от заземителни елементи, чрез който се осигурява непрекъснат електрически контакт със земя.

Съществуват два вида мълниезащитни системи, чрез които да се осигури защита на сградите, съоръжения и открити пространства от преки попадения на мълнии: Конвенционални мълниезащитни уредби /пасивна мълниезащита/ и мълниезащитни уредби с мълниеприемник с изпреварващо действие /активена мълниезащита/.

 

                                    

►Конвенционална мълниезащита: Това е най-популярният и познат метод, изгражда се от мълниеприeмни пръти, мълниеприeмни въжета и комбинация от тях на принципа на Фарадеев кафез и Франклиновия прът.  Конвенционалните мълниезащити /пасивна мълниезащита/ се проектира и изгражда по три основни метода.  Метод на ъгъла, метод на въртящата се сфера и метода на мрежата. 
►Мълниезащитни уредби с мълниеприемник с изпреварващо действие (активна мълниезащита): Йонизиращият мълниеприеник, използва енергията на въздушния кондензатор, образувала се между облака и земната повърхност. В процеса на мълниеобразуването изпраща противоположния електрически заряд предварително, поради което срещата между двата заряда се осъществява по-далеч от върха на мълниеприемника. Подходяща за защита от попадение на мълнии на сгради с голяма разгъната застроена площ(производствени халета, складови бази, хотелски комплекси, хипермаркети, болници, стадиони и др.), външни съоръжения и открити пространства.       

               

              

              

Осигуряването на мълниезащитна система /мълниезащитна уредба/ е цялостен процес, който освен правилно проектиране и влагане на качествени и съвместими материали, се нуждае и от експертно изграждане. Десетки са условията, които се взимат под внимание при извършването на всеки един монтаж, така че системата да осигури нужната защита и безопасност. Апаратурата, с която се измерва изпълнението, следва да е прецизна и висококачествена, а екипът с богат опит и задълбочени познания в сферата. Можем да Ви предложим всичко това!

Model: Бетонно блокче Ф 8-10
​Бетонно блокче за алуминиев проводникВъзможност за захващане на проводник Ф 8-10, подходящо за монтаж въхру плосък покрив. ..
0лв.
Без данък:0лв.
Model: Мълниеприемник алуминиев
Мълниеприемник подходящ за изграждане на мълниезащитни уредби от конвенционален тип (пасивна мълниезащита). Закрепване към комини, вертикални и хоризонтални повърхности. Към мълниеприемника по избор на клиента се предлага и необходимият закрепващ елемент. Устойчив на големи натоварвания на вятъ..
0лв.
Без данък:0лв.
Brand: ДИКОМ ООД Model: Алуминиев проводник Ф8
Алуминиев проводник Ф8 мм (AlMgSi Ф8) , подходящ за изграждане на външни мълниезащитни мрежи и токоотводи. Приложим е само за открит монтаж, не е пригодим за полагане под мазилки, топлоизолации, хидроизолация и в почвата.Описание:Размер: Ф 8 мм;Опаковка: 20 кг;Дължина на кангала 100 ..
0лв.
Без данък:0лв.
Model: Бетонна основа- 16 кг.
Подходяща за монтаж на мълниеприемник от конвенционален (пасивен) тип върху плосък покрив. Подходящ за мълниеприемници с дължина до 4.00м. Тегло: 16 кг...
0лв.
Без данък:0лв.
Brand: FRANCE PARATONNERRES Model: Детектор за мълнии
Детектора за мълнии “Deromas” е разработен от френския производител FRANCE PARA TONNERRES,  той ни позволява да се разхождаме на открито, да ловим риба, да ловуваме, да спортуваме максимално много време преди да попаднем в гръмотевична буря.  Същият може да ни покаже и в каква по..
0лв.
Без данък:0лв.
Model: Държач за проводник
Държач за проводник AlMgSi Ф8 за монтаж на ламаринен покрив, вълнообразни плоскости и шиферни плочи. Бърз и лесен монтаж - не се изисква пробиване. Инсталира се на болта, чрез който се захваща ламарината.Описание:Материал: Долна част от неръждаема стомана и захват държач от неръждаема стома..
0лв.
Без данък:0лв.
Model: Държач за скат
Държач за скат (Държач за плоска вълнообразна керемида) - подходящ e за укрепване на мълниезащитен проводник /мълниеотводен проводник Ф8 мм и Ф10 мм/ по скат. Устойчив e на температура от -35°C до +90 °С.Материал: Неръждаема стомана; Захват: Полиамид /клипс/...
0лв.
Без данък:0лв.
Brand: ДИКОМ ООД Model: Екструдиран проводник
Екструдираният проводник Ф 8 мм. (AlMgSi Ф8 с негоримо PVC покритие) e приложим при изграждане на мълниезащитни токоотводи скрити под мазилка,  хидроизолация, топлоизолации или облицовки.Описание: Размер: Ф 8 мм Опаковка: 20 кг. Материал: Сплав от алуминий, магнезий и силиций (AlMgSi0.5..
0лв.
Без данък:0лв.
Model: Клема въже/шина
Клема за осъщетвяване на надеждна електрическа  връзка въже-шина, подходящи за въже Ф8 и  Ф10 към поцинковани шини с размер 40х4мм. и 30х3мм.Материал: Горещо поцинкова стомана..
0лв.
Без данък:0лв.
Model: Клема за връзка с улук
Клема за връзка с улук. За закрепване на токоотвод върху метални улуци, метални конструкции, метални бордове на покриви и др. Подходяща за проводници /токоотводи/ Ф8 -10 мм.Материал: Горещопоцинкована стомана..
0лв.
Без данък:0лв.
Model: Клема за улук
За запрепване на токоотвод Ф8 -10 мм върху метални улуци, подходящ за всички размери улуциМатериал: горещо поцинкована стомана, с 4 винта с шестоъгълна глава M6 x 16..
0лв.
Без данък:0лв.
Model: Клема шина-проводник
Клема за направа на токопроводима връзка между заземителни проводници и заземителна шина. Подходяща за проводници Ф8- Ф10 към шина 40х4 и 30х3.Материал: горещо поцинкова стомана..
0лв.
Без данък:0лв.
Показани 1 от 12 | 26 (3 Страници)
Този сайт ползва бисквитки за да ви предложи най-добра работа със сайта.
АКО ПРОДЪЛЖИТЕ ДА СЪРФИРАТЕ В САЙТА, ВИЕ СЕ СЪГЛАСЯВАТЕ С ИЗПОЛЗВАНИТЕ ОТ НАС БИСКВИТКИ!