Мълниеприемници с изпреварващо действие - ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ И ВИДОВЕ

1
Текст
​​​​​​​Мълниеприемниците с изпреварващо действие са иновация в сферата на мълниезащитата, която позволява защита на големи обекти и пространства. Именно това им предимство пред конвенционалната мълниезащита ги прави предпочитан избор, когато се касае за места с обществено предназначение и голямо струпване на хора.
​​​​​​​
​​​​​​​Активната мълниезащита има значително предимство при осигуряването на безопасността на обекти с голяма разгърната площ като музеи на открито и културни комплекси, развлекателни и зони за отдих, училища и спортни площадки, паркове, плажни обекти, градини и други.
Благодарение на развитието на активната мълниезащита, се обособи и въпросът за осигуряване на комплексна защита на обществени места, като се появиха термини като „защитена градска среда“, а подходът в мълниезащитата стана значително по-всеобхватен.
Добави файлове
2
Галерия + Текст
Качи изображение
Оразмери
Изтрий
Алт. Текст:
Връзка:
Отваряне в:

ЗАЩИТАЕМ ОБЕКТ

Качи изображение
Оразмери
Изтрий
Алт. Текст:
Връзка:
Отваряне в:

ЗАЩИТА С КОНВЕНЦИОНАЛЕН МЪЛНИЕПРИЕМНИК 


*Защитената зона е отбелязана в син цвят. Конвенционалната мълниезащита предпазва само сградата. 
Качи изображение
Оразмери
Изтрий
Алт. Текст:
Връзка:
Отваряне в:

ЗАЩИТА С  МЪЛНИЕПРИЕМНИК С ИЗПРЕВАРВАЩО ДЕЙСТВИЕ


*Защитената зона е отбелязана в син цвят. Активната мълниезащита предпазва сградата и прилежащото дворно пространство.
3
Текст

Добави файлове
4
Галерия + Текст
Качи изображение
Оразмери
Изтрий
Алт. Текст:
Връзка:
Отваряне в:
Защо мълниеприемникът с изпреварващо действие е най-ефективното решение в сферата на мълниезащитата?
​​​​​​​

Попадението на мълния не може да бъде предвидено с точност. То може да се наблюдава и от т.нар. „ясно небе“, като бива реализирано на няколко километра от „окото на бурята“. Поради това действията, свързани с преместване на безопасно място и/или недопускане на посетители и ползватели на обекта, при индикация за лошо време, не винаги са достатъчни за осигуряване на надеждна защита. Същото важи и за училищата и спортните комплекси на открито, при които по-младите хора, обикновено, не са достатъчно информирани за това какви действия да предприемат, за да осигурят своята защита от мълнии. За това изборът на мълниезащита с мълниеприемник с изпреварващо действие, който да осигури необходимия защитен радиус (ΔТ), е най-ефективното решение, чрез което да бъде постигната безопасност по време на гръмотевична буря.


Мълниеприемниците с изпреварващо действие подлежат на задължително тестване на изпреварващото време (ΔТ). Тестът се състои в успешното отвеждане на 20 импулса (10 положителни и 10 отрицателни). ​​​​​​​​​​​​​​Резултатите се съпоставят със същото тестване на конвенционален мълниеприемник, като се изчислява разликата между двата мълниеприемника и се потвърждава изпреварващото време. Измерва се в микросекунди. Изпреварващото време на мълниеприемника (ΔT) e основен фактор за осигуряване на необходимия защитен радиус.
​​​​​​​
Минимално определено от Европейските наредби е тестът да се извършва с ток от 100 kA. Мълниеприемниците с изпреварващо действие AIDITEC са тествани с 200 kA и с устойчивост на енергия на разряд с вълна 10/350 µs. Чрез по-високите критерии на тествания и изпитания, компанията производител AIDITEC SYSTEMS S.L. цели да предложи продукт, който да демонстрира безкомпромисна ефективност и при най-интензивните гръмотевични бури.


Добави файлове
5
Галерия + Текст
Качи изображение
Оразмери
Изтрий
Алт. Текст:
Връзка:
Отваряне в:

Мълниеприемниците с изпреварващо действие AIDITEC биват следните видове:

- 15 μs (серия ELECTRON). Осигурява оптимален максимален защитен радиус oт 30 m, при ниво на защита I и мачта с височина H=6 m. Той е подходящ за защита обекти с неголяма разгърната площ и неголямо прилежащо пространство. Такива са жилищни сгради, ваканционни бунгала, вили и т.н.
- 25 μs (SIGMA S1). Осигурява оптимален максимален защитен радиус oт 40 m, при ниво на защита I и мачта с височина H=6 m. Той е подходящ за защита на къщи за гости; еднофамилни и многофамилни жилищни сгради и неголеми обекти, с отличнителен дизайн и архитектура.
- 37 μs (ADVANCE A1). Осигурява оптимален максимален защитен радиус oт 55 m, при ниво на защита I и мачта с височина H=6 m. Той е подходящ за защита на неголеми промишлени и производствени сгради, на неголеми открити пространства, градини, фитнеси на открито и други. Технологичните предимства на мълниеприемниците от серия ADVANCE ги прави особено подходящи за места с обществено предназначение!
- 45 μs (SIGMA S2). Осигурява оптимално максимален защитен радиус oт 65 m, при ниво на защита I и мачта с височина H=6 m. Той е подходящ за защита на многофамилни жилищни сгради и такива с по-голяма разгърната площ, вили и прилежащите им веранди, барбекю зони и зони за отдих, разположени в близост до основната сграда, шоуруми, неголеми цехове, складови помещения и други.
- 60 μs (SIGMA S3 и АDVANCE A2). Осигурява оптимално максимален защитен радиус oт 80 m, при ниво на защита I и мачта с височина H=6 m. Използва се защитата на обекти с голяма разгърната площ. Според предназначението, може да се използва SIGMA S3 60 ms или ADVANCE A2 60 ms. За места, на които няма голямо струпване на хора е подходящо да се използва серия SIGMA, a за промишлени обекти и такива с голямо струпване на хора като училища, спортни зали, детски градини, по-подходяща е серия ADVANCE (отново 60 μs, но допълнително обогатена с технологии, които повишават качеството на мълниеприемника).
Добави файлове
6
Видео + Текст
Линк от Youtube, Vimeo, Facebook или VBOX7
https://www.youtube.com/watch?v=l_ufT2mX1ZM
7
Текст
Ефективната мълниезащита се осигурява лесно, когато се изпълняват правилно всички процеси по изграждането ѝ! Всяка стъпка оказва решаващо значение - от проектирането, през избора на качествени елементи с точните параметри и изпълнението от квалифицирани специалисти с богат опит в сферата, до правилната, навременна и комплексна поддръжка на вече изградената мълниезащита!
Добави файлове