Мълнии в реално време: Как технологиите могат да ви помогнат, за да осигурите своята безопасност.


 

Мобилно приложение за проследяване на мълнии в реално време

Технологиите са ключов инструмент, чрез който можем да осигурим нашата безопасност при неблагоприятни метеорологични условия. Днес има приложения, които предоставят неограничен достъп до информация, свързана с климатичната ситуация в нашия регион. Освен сайтовете, които ни дават краткосрочна и дългосрочна прогноза за времето, като https://www.accuweather.com/, има сайтове и приложения, които предоставят специфична информация, свързана с мълниеносната дейност, като www.blitzortung.org, където могат да се проследят попаденията на мълнии в реално време. А безплатното приложение BlitzortungLive за Appstore, може да бъде настроено така, че да подава известие, когато има попадение на мълния в определен периметър около района, в който се намираме.

Мълнии в България
България е страна с разнообразен климат. Географското разположение на страната и наличието на планини създават условия за формиране на интензивни гръмотевични бури. В България се регистрират хиляди мълнии годишно, като най-активният период е от май до септември. Повече за интензивността на гръмотевичните бури в различните региони на страната и света можете да научите от Vaisala's Lightning Density Map. Тази карта показва средния брой мълнии на km2 годишно за всяка държава, като използва данни от 2016 до 2023 г. Информацията е ключова при оценка на риска от поражения на мълнии, която е базирана на международния стандарт IEC 62.305-2, определящ необходимите системи за мълниезащита. 

Мълнии в града - как да се предпазим

Гръмотевичните бури са също толкова опасни в градовете, макар и да са по-ниско интензивни, отколкото в планинските райони.
Статистиката показва незадоволително ниво на изградени ефективни мълниезащитни системи, поради което не може да се говори за безопасна градска среда. Що се касае за личната ни безопасност, най-сигурното място си остава солидната жилищна сграда. Абсолютен мит е, че мълнията поразява най-високостоящия обект. Истината е, че низходящия лидер (който се спуска от облак към земя), се насочва по посока точката на най-ниското омично съпротивление.


Mълнии в планината и лична безопасност

Мобилните приложения, отчитащи попаденията на мълнии, са отлични помощници при осигуряване на лична безопасност, когато сме на открито. Имаме опцията да настроим известията така, че да ни съобщят, когато към нас се приближава буря. Например, можем да започнем да получаваме звукови известия, когато бъде регистрирано попадение в радиус от 50 или 100 км. Чрез приложението имаме възможността да проследим и посоката на бурята и дали се касае за единични попадения или за мощен циклон, който се приближава към нас. По този начин можем да организираме правилно дейностите си, така че да бъдем в безопасност.

Какви стъпки следва да бъдат предприети, когато сте в планината и получите индикация, че към вас се приближава буря:

Ориентирайте се по посока на солиден заслон (хижа). Избирайте по-ниски зони. Ако сте около връх, започнете спускане.
Подгответе си предпазните средства (като дъждобран). Много често мълнии са съпроводени с обилни дъждове, въпреки, че макар и значително по-рядко, се е наблюдава и явлението „мълния от ясно небе“. При възможност винаги носете водонепромокаеми дрехи, ако се прогнозира, че за периода на Вашето туристическо пътуване е възможно да се очакват дъждове.
Избирайки маршрута си на спускане, добре е да избягвате гористи местности и водоеми. Не търсете заслон под самостоятелни дървета. Ако има запален огън край вас - загасете го. Димът е йонизиран газ.
В случай, че сте в група, не се скупчвайте на едно място. Запазете разстояние помежду си. Безопасността в планината по време на гръмотевична буря изисква подготовка и бързи реакции. Бъдете бдителни и се наслаждавайте на природата безопасно! Повече можете да прочетете в статията:
/Съвети за безопасно поведение на открито и закрито по време на гръмотевични бури/