Митове за ''ПРИВЛИЧАНЕТО'' на мълнии

1
Галерия + Текст
Качи изображение
Оразмери
Изтрий
Алт. Текст:
Връзка:
Отваряне в:
Учени и изследователи на мълнията са установили, от дългогодишния си опит и наблюдение на мълниеносната дейност, че мълнията следва свой природен закон (феномен) и поради това се противопоставя на най-разпространените митове базирайки се на някакви научни изследвания. Обикновено в митовете за мълнията са залегнали две основни концепции относно обектите, които привличат мълнията и степента на влияние на обекта върху мълнията (височина, материал, проводимост, форма, изолираност на обекта).    
Добави файлове
2
Текст

МИТ 1: Мълнията удря най-високия  обект привлечена или повлияна от височината му.

В действителност, мълнията не винаги удря най-високия обект, не винаги удря най-проводимия (метален) обект и не се привлича или повлиява от малки предмети на земята, метални или неметални. Високите сгради и кулите са рядко изключение от правилото, че мълнията обикновено не може да бъде повлияна или привлечена. Нека за кратко обсъдим това правило на непривличане
.
Чести са случаите на попадения на мълния в поле при стоящ в близост стълб или друг висок обект. Човек, намиращ се в полето, щеше да види, че високият метален стълб в близост не е привлякъл мълнията. Равното поле със сигурност не е най-високата и най-проводима точка в района, за да попадне там мълнията. Степента на влияние на електрическия стълб не е достатъчна, за да привлече мълнията, и има случаи на попадения на мълнии в равно поле при стоящ стълб само на пет метра от попадението на мълнията.

Къде падат гръмотевиците, тогава?

Мълнията не се привлича от най-високостоящия обект, а от мястото с най-ниското омично съпротивление на въздуха. Това е причината за стотиците регистрирани случаи, когато вместо на високи сгради мълнии падат до тях, върху далеч по-ниски дървета.


МИТ 2: Не може да бъдете ударени от мълния ако се намирате у дома или в сграда.

В действителност може би най-безопасното място по време на гръмотевична буря е да сте в къщата, но това не означава, че не трябва да се вземат предпазни мерки.
Ако сградата е била ударена от мълния, електрическият ток може да се проведе чрез водата или окабеляването, преди да напусне обекта. Ето защо, по време на мълниеносна дейност не говорете по жичен телефон, стойте далеч от течаща вода (да не се взема душ, да не се мият чинии и ръцете). Да не се използва готварска печка, компютър или други устройства, свързани към електрическата мрежа.


МИТ 3: По време на гръмотевична буря трябва да изключите електронните устройства.


В действителност пренапреженията вследствие на вторичната дейност на мълниите може да повреди електрониката, дори ударът на мълнията да е извън дома ви или сградата, в която се намирате. Ако не сте сигурни в надеждността на работата на устройството за защита срещу пренапрежение и не е извършвана периодичната инспекция и тестване на устройството, изключете компютъра, телевизора и друг вид електроника. Ако започнете да изключвате уреди по време на гръмотевична буря, има голяма вероятност чувствителната електроника да бъде засегната от токови удари, така че изключването трябва да бъде направено преди бурята или възможно в най-ранния ѝ стадий.

МИТ 4: Мълниеприемниците върху сгради и мълниезащитните инсталации привличат мълнии.


Какво привлича гръмотевиците?  В действителност мълниеприемниците и мълниезащитните инсталации не привличат мълниите, а по-скоро се „намесват” като отвеждат мълнията в земята чрез токоотводите и заземителните уредби.


МИТ 5: Мълниеприемник и мълниезащитна инсталация не са необходими, ако има телевизионна антена на сградата, която може и да изпълнява функция като гръмоотвод.

В действителност, антената е истинска мишена за мълниите. Телевизионните антени са проводник за мълнията и не са подсигурени със заземяване. При буря трябва да се изключи антената от телевизора и телевизора от контакта.

МИТ 6: По време на гръмотевична буря е безопасно да сте на улицата или на открито.

Ако сте навън по време на гръмотевична буря сте най-незащитени. Затова опитайте възможно най-бързо да се скриете в сграда или в колата. Ако това не е възможно, следните съвети ще ви помогнат да се намали риска:
          Ако няма къде да се скриете е добре да клекнете и да обгърнете коленете с ръцете, образувайки т.н. затворена верига по която да не може да протече тока и площта, която ви свързва със земята да е най-малка (подметките на обувките)
          Стойте далеч от водата – тя е добър проводник на ток
           Не лягайте на земята - тя ще увеличи площта на контакт, защото ако сте близо до земята поразена от мълния, колкото е по-малка площта на контакт, толкова по-малко ток ще се насочи към вас.

МИТ 7: По време на гръмотевична буря е опасно да бъдете в колата.

В действителност колите са едно от най-безопасните места по време на гръмотевична буря, ако нямате възможност да влезете в сграда. Просто бъдете сигурни, че вашата кола е с надежден и здрав покрив и свалете антената (ако има такава). Колата със своята метална конструкция е защитена, затворена и заземена - един вид Фарадеев кафез. Голф количка, кола кабриолет, трактор или друга селскостопанска техника без покрив няма да ви предпазят както и ако към кола с покрив има антена, около която се натрупват опасни заряди и могат да ви ударят дори ако сте вътре.

МИТ 8: Можете да напуснете закритото помещение веднага, след края на бурята.

В действителност повечето случай на ударени хора от мълнии не са в разгара и епицентъра на гръмотевичната буря. Мълния може да удари на разстояние от 15 км от мястото, където има дъжд, така че ако чуете гръм - това означава, че сте в областта на заплахата от мълния.

МИТ 9: В днешно време най-много поразявания на хора от мълния се случват на голф игрището.

В действителност, голям брой поразявания на хора са свързани с работата. Те включват наранявания на пощенски и строителни работници и лица, използващи телефони, които не са били правилно заземени. Въпреки че много инциденти също се случват в земеделските стопанства, броят на ранените земеделски стопани напоследък е намалял, тъй като сега фермерите работят в по-големи стопанства и по-добре защитена селскостопанска техника. Нараняванията по време на почивката са се увеличили. Зачестили са случаите на поразени хора от мълния на джогинг, туристи, каравани, както и голфъри. Освен това, значителен брой хора са ранени, докато участват в отборни спортове.


МИТ 10: Протекторите (мрежов или друг) могат да предотвратят повреда на вашия компютър по време на падане на мълния.

В действителност мрежовите филтри, които предпазват от пренапрежение или претоварване, едва ли могат да издържат напрежението на мълния, чиято стойност може да достигне хиляди гигаволтове [GV].

МИТ 11: Ако сте в лодка по време на гръмотевична буря или наближава такава, можете да останете във водата
.

Разбира се, най-добре е веднага да излезете на брега, но някои експерти смятат, че скалните и гористи брегове на реки, езера или море, могат да бъдат също толкова опасно място.

МИТ 12: Ако пътувате със самолет и го удари мълния е равносилно на катастрофа

В действителност, мълнии удрят самолети редовно, но рядко водят до катастрофа. Статистиката показва, че най-малко веднъж годишно всеки самолет е ударян от мълнии. Повечето от самолетите, имат основни елементи изработени от алуминий, който е добър проводник на електричество, така че за въздухоплавателните средства са предвидени строги правила за безопасност.


Мит 13: Мълнията може да бъде използвана като мощен източник на електрическа енергия.

В действителност това би било възможно, ако беше с продължителност повече от няколко секунди или ако знаехме начина по който да я улавяме, задържаме и допълнително да я насочваме в изградени електрически далекопроводи. Все още такива технологии не съществуват.

От гореизложеното относно митовете е необходимо е да направим някои уточнения относно концепцията за "степен на влияние" на мълниите.

Степен на влияние" от метални предмети

Установено е, че "степента на влияние" на металните предмети върху мълниите е пропорционална на размера на обекта. Фотографските и лабораторни данни показват, че проводящият обект ще привлича светкавичен канал само на разстояние по-малко от най-дългия вертикално ориентиран размер на обекта. Това означава, че чадър с височина от близо метър няма да привлича или не влияе върху светкавичен канал, който удря на повече от метър. Металната обица ще привлича мълния, която е само на по-малко от един - два сантиметра от него (което е голяма рядкост)! Къщата или сградата могат да привличат светкавици, които се спускат на или по-малко от разстояние, равно на височината. С други думи, за повечето обекти на земята, ударът от мълнии трябва да се случва вече в изключително близко разстояние, за да влязат в действие всякакви „привличащи” ефекти, на които се основават повечето митове за мълниите. От това може да се направи следния извод: удар на мълния в рамките на няколко стъпки от лице, стоящо навън, обикновено е също толкова смъртоносен, колкото директен удар на мълния.


Важно е да не се страхувате от мълниите и „гнева на Зевс”, който наказва с небесни гръм и мълнии хората. Не забравяйте, че е по-надеждно да потърсите убежище в една голяма, отколкото малка сграда, която е задължена да има гръмоотвод или е по-добре да бъдете в напълно затворена кола, отколкото да търсите подслон навън. Избягвайте големи язовири, големи открити полета (включително голф игрища) и малки заслони, като автобусните спирки, хижи и землянка, кули, мачти, стълбове. Между другото, никак не е безопасно да се използват електрически уреди и оборудване, телефони, компютри, душове, или други „проводящи” предмети по време на буря.

Естествено най-добрата защита от мълниите остава превенцията – изграждането на ефективна мълниезащита от съответните специалистти в областта със съвременни мълниеприемници с изпреварващо действие и технологии съответстващи на динамиката в развитието на електронните системи.


Диком“ ООД предлага на своите клиенти безплатен оглед и консултация на място, след което получават подробно изготвена оферта с цената за мълниезащита / гръмоотвод за къщата (обекта им).
Добави файлове
3
Галерия
Качи изображение
Оразмери
Изтрий
Алт. Текст:
Връзка:
Отваряне в:
Добави файлове
Качи изображение
Оразмери
Изтрий
Алт. Текст:
Връзка:
Отваряне в:
Добави файлове
Качи изображение
Оразмери
Изтрий
Алт. Текст:
Връзка:
Отваряне в:
Добави файлове
4
Текст
Автор: инж. Иво Иванов
Добави файлове